Denna lilla krönika är fritt ihopsatt efter bl.a Jubileumsboken ”20 år med MUSIK I FRISTAD” samt observationer av bl.a Ulf Holmestrand och styrelsemedlemmar i Musik I Fristad.
 Dock finns det alltid händelser som inte kommer med eller möjligen återges felaktigt på grund av att dokumentation och fakta inte alltid finns tillgänglig i den grad man önskar. Vi har dock gjort vårt bästa för att ge en så korrekt återblick som möjligt av vad föreningen och dess företrädare åstadkommit genom de gångna åren.

  • 60-talet
  • 1962. På hösten beslutade dåvarande Fristad Kommun att starta skolorkesterundervisning i Fristad. Jan Rydbäck, Bernt Persson och Gunnar Fredriksson från I15:s musikkår undervisade de första åren 20 elever på trä-bleckinstrument samt slagverk. Detta år lades också grunden till föreningen Musik i Fristad. Inom de närmaste åren satte man också ihop en orkester bestående av musikskolans elever och denna blev så småningom Fristads Ungdomsorkester, vanligtvis förkortat ”FUO”. 1969 blev Fristads Ungdomsorkester (FUO) utsedda av RASO att representera vid en internationell musikfestival i Cheb, Tjeckoslovakien.
  • 70-talet : 1971 deltog FUO i den 19 internationella musikfestivalen i Neerpelt, Belgien. Orkestern deltog i 2 klasser, fanfarmusik samt harmonikår.
FUO vann båda klasserna
Detta år introducerade även FUO drillflickor. En amerikansk företeelse som Jan Rydbäck tog upp. 1972 firade Musik i Fristad 10 års jubileum. 1973 konserter med Putte Wickman och Arne Lamberth samt resa till Holland och Danmark. 1974 FUO tar en 2:a plats i internationell musiktävling i Kerkrade , Holland. 
Fristads Vuxenorkester vinner orkestertävling i Laufen, Tyskland. 1975 FUO gör succé under Tattoo i Skövde. 1976 Internationell musikfestival i Ronneburg, Tyskland. Detta år spelas första LP-skivan in. 1977 Musikens Hus (fd Fristads gamla skola) blir hemvist åt musikanterna. 1978 Festival för blåsare i Borås. 1979 Guld i Ungdomsklassen samt Division 1 för orkestrar. -svenskt mästerskap.
  • 80-talet : 1980 Lp-skiva nr 2
Orkesterresor till Danmark samt Vichy, Frankrike. 
Den senare var en internationell tävling om Europas finaste musikutmärkelser som orkestern även vann.
  • 90-taler : 1993 Fristads Kommundel startar musikskola i egen regi. Ny musikledare Olof Suneson som startar upp orkesterverksamhet tillsammans med Ronny Granath
Bernt Persson går i pension. 1994 På våren åker den nya Fristads Juniororkester (FJO) till Musse Combo festival på Gotland.
På hösten anställs Ulf Holmestrand som träblåspedagog. Fredrik Plumppu ersätter Ronny Granath som bleckblåslärare. Detta år startar miniororkestern Instrumix. 1995 slutar Jan Rydbäck som slagverkslärare och ersätts av Gunnar Winroth. 1996 åker Instrumix till Musse-combo festival på Gotland. Fristads Drillflickor bildar egen förening. 1997 Uppgraderas FJO till Fristads Ungdomsorkester. Deltar i en stor blåsmusikfestival (tillsammans med Fristads Drillflickor) i Lido De Jesolo, Italien. 1998 Deltar Fuo i en blåsmusikfestival i Danmark
Instrumix åker till Musse-combo festivalen på Gotland. 1999 Miniororkestern Stjärnskotten deltar i Musse-combofestivalen på Gotland
  • 2000-talet : 2000 FUO (samt Fristads Drillflickor) och Instrumix reser till Lido De Jesolo för att deltaga i Svensk Blåsfestival. 2002 Fristads Ungdomsorkester gör utlandsturné i Österrike. (Wien och Salzburg). 2004 Fristads Ungdomsorkester åker till Lloret De Mare, Spanien. Denna vår slutar musikledare Olof Suneson och ersätts av Gula Skolans rektor: Lena Bergkvist. 2006 Stor konsert i Fristads Idrottshall med Showgruppen Triple&Touch. FUO samt Stormblåset, Fristads Stråkorkester, Storbandet medverkar.
Fristads Stråkorkester reser på Dalaturné.
Fristads Ungdomsorkester reser på turné till Prag, Tjeckien.
FUO avslutar året med en julkonsert tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson. 2009 FUO åker till Spanien.
  • 10-talet : 2010 FUO åker till Norge och är med i en stor parad och firar 17:e maj. FUO åker även på Europaturne och framträder bl.a på Disneyland i Paris. Dessutom hålls ett antal konserter och en mycket uppskattad Julkonsert i Fristad Kyrka tillsammans med Magnus Carlsson. 2013 Det blir stora rubriker i svensk och norsk press när FUO blev inbjudna till att leda firandet i norska Andebu på 17:e maj. FUO till Tyskland och deltog på Oldenburgs skyttegillesfest. Julkonsert med Cina Samuelsson och FUO. 2014 FUO reste till Andebu i Norge för andra året i rad, för att medverka på deras 17:e maj kortege. I juni fick FUO besök av Heidenheims Blaasorchester och tillbringade fyra dygn tillsammans. En konsert i Fristad Kyrka, en spelning på Stora torget i Borås samt midsommarfirande på Solviken hanns med innan orkestern vände tillbaka till Tyskland. FUO deltog på Oldenburgs skyttegillesfest och sedan avslutades terminen med att inviga SM-veckan i Borås.